De cele mai multe ori proprietarii de case isi asigura apa prin furnizare de la un utilitar local care este de altfel responsabil cu aprovizionarea. Este vorba in general de surse aflate la kilometri distanta. Desigur ca nu este aceasta o generalitate.
Un numar destul de mare de romani au propriul put, realizat pe proprietatea lor individuala. Poate fi vorba despre nevoia de a solicita ajutorul unui antreprenor al acestei industrii, motivele variind. Spre exemplu, pot fi necesare serviciile acestuia acolo unde serviciul public de apa este inexistent. De altfel, si acolo unde putul necesita reparatii ajutorul specialistului este dorit. Nu in ultimul rand, serviciile sale pot fi solicitate in conditiile in care sursa de apa este independenta si se doreste interventia specialistului.
Forarea unui put de apa poate fi realizata pe orice lot, cu unele mici exceptii. Pentru a realiza aceasta operatiune va fi desigur necesar echipament specializat, precum si utilitara ce se aseamana in domensiuni cu un camion pentru beton. Nu oricine detine insa astfel de instrumente, motiv pentru care devin o necesitate serviciile de foraje puturi apa.
Ce particularitati prezinta forajele?
Acestea sunt determinate in functie de zona tarii, de caracteristicile solului, precum si de nevoile beneficiarilor. Sunt anumite suprafete in care forarea se realizeaza in pietris, iar in altele in nisip relativ moale. Se vizeaza atingerea acviferului, iar urmatorul pas consta in saturarea nisipului. Ulterior fantana nu va intampina probleme in asigurarea cantitatilor necesare de apa. Sunt si acele zone din tara in care puturile se foreaza in roca tare.
Procesul pe care il presupune executarea de foraje puturi apa este aproximativ acelasi de fiecare data, in functie de tipul solului. Cu toate acestea, in unele situatii apar si particularitati. Totul incepe de la sapaturile realizate cu ajutorul excavatorului, care au de obicei in jur de 8 inch in sol. Acestea continua pana cand adancimea ajunge undeva la 20 metri, respectiv pana se ajunge la piatra tare. Se introduce carcasa specifica in gaura obtinuta, iar apoi specialistii continua cu urmatoarea operatiune – introducerea de mortar in vederea pastrarii apei din sol.
Dupa ce se foreaza in piatra tare, se urmareste ca fracturile obtinute sa permita cantitatea optima de apa care sa se reverse in gaura realizata. Conteaza timpul necesar pentru reumplerea acesteia cu apa atunci cand este pompata.
Specialistii trebuie sa aiba in vedere ca forajul sa asigure un anumit randament – de preferat de macar 5 galoane intr-un minut, intrucat astfel se va sustine un put eficient.
Dupa ce se asigura un randament potrivit, trebuie atasata pompa electrica, avand ca particularitate o conducta de alimentare, alaturi de conducata de apa din PVC. Acestea trebuie introduse la o adancime de 20 metri, masuratoarea fiind realizata in sus, incepand de la fundul putului. Nu este recomandat sa fie mai jos pentru ca este favorizata acumularea de sendimente.
Pot oricand interveni si alte particularitati in procesul realizarii de foraje puturi apa. Specialistii vor sti cum sa procedeze in fiecare situatie, acesta fiind un motiv in plus pentru care sa apelezi la o firma experta. Pe ecodrillforaje.ro gasesti ajutorul potrivit, la pretul potrivit.