Dezvoltarea unei vederi sanatoase incepe din momentul nasterii, iar parintii sunt direct responsabili de asta. Mentinerea sanatatii acesteia este o sarcina foarte importanta, ce nu trebuie neglijata. Trebuie inteles ca problemele de vedere pot sa apara inca din primii ani de viata, astfel ca o diagnosticare precoce este esentiala in tratarea eficienta a acestora. De obicei afectiunile diverse se manifesta prin simptome cunoscute, motiv pentru care orice suspiciune ar trebui sa ii conduca pe parinti direct in cabinetul medicului oftalmolog.
In anumite situatii poate fi necesara purtarea unor ochelari de vedere copii pentru a indrepta problemele de vedere existente. Tratamentul difera insa de la caz la caz si il poate stabili numai un oftalmolog pediatru competent.
Care sunt afectiunile oculare frecvent intalnite in randul copiilor?
Regasiti mai jos cateva afectiuni intalnite in randul copiilor, precum si cateva informatii de baza cu privire la acestea.
- Viici de refractie
Aici intra cele trei afectiuni cunoscute: astigmatismul, miopia si hipermetropia. Asigurati-va ca nu exista probleme precum vederea de aproape, la distanta sau chiar ambele. Semne clare ce semnaleaza prezenta unor astfel de afectiuni sunt durerile de cap, vederea incetosata, dificultatile intampinate la scoala cum ar fi imposibilitatea de a vedea la tabla, clipitul foarte des, etc. Poate fi vorba despre o diferenta destul de mare intre dioptriile ochilor, iar asta reprezinta o reala problema. Practic copilul este expus riscului de a dezvolta ochiul lenes in mod permanent, ceea ce nu e de dorit. Lucrurile sunt mai complicate in cazul copiilor decat in cel al adultilor pentru ca isi dau seama mai greu de existenta unei probleme. Un control de rutina este esential pentru a nu risca daune ce nu mai au remediere.
- Cataracta
Aceasta este de obicei prezenta de la nastere si se manifesta printr-o pata alba pe pupila. Poate fi vorba despre o opacitate fina sau, din contra, una care afecteaza grav vederea. Aceasta afectiune poate sa fie rezultatul unei afectiuni cu care s-a confruntat mama in timpul sarcinii, precum o infectie ca sifilisul, Citomegalovirus, Epstein Barr, diabet zaharat, toxoplasmoza, rubleola, etc.
Afectiunea are un tratament chirurgical, fiind necesar inca din primele saptamani sau luni de viata, dupa caz.
- Strabismul
Aici este vorba despre o aliniere necorespunzatoare a ochilor, imposibilitatea de a privi un obiect in acelasi timp. O astfel de deviatie se poate manifesta atat la un singur ochii, cat si la ambii. Ideala este tratarea cat mai timpurie a acestei afectiuni, deci un control pentru a o confirma este ideal. Tratamentul este stabilit de specialist, in functie de cauza instalarii acestuia. De obicei se recomanda purtarea unor ochelari de vedere, dar poate fi vorba si de interventie chirurgicala, precum si de exercitii optice. Netratarea afectiunii duce la ochi lenes, ambliopia, ce nu are tratament decat in perioada copilariei. Alte afectiuni oculare frecvent intalnite la copii sunt glaucomul congenital, ptoza palpebrala, conjunctivita. Despre fiecare in parte puteti citi mai multe in sectiunea de blog a site-ului ochelaridecopii.ro.