In ultima perioada auzim tot mai mult vorbindu-se sau citim in ziare, in presa online, in reviste de specialitate etc. despre o fascinanta lume a tranzactiilor virtuale. Cred ca pana in prezent fiecare dintre noi a auzit sau a citit cel putin o data despre criptomonede, criptovaluta, monede virtuale sau despre Bitcoin. Insa ce sunt acestea mai exact si cum functioneaza o piata a acestora?
Criptomonedele sunt de fapt bani digitali. Nu sunt monede sau bancnote propriu zise ci sunt un mijloc de plata, nebancar, care exista doar pe calculatoare. Aceste monede nu se afla insa pe un calculator central, nici pe vreun server ci sunt de regula distribuite pe o retea globala de calculatoare. Retelele fara un server central se numesc retele descentralizate.
Criptomonedele sunt create utilizand criptografia, un proces de transformare a informatiilor intr-un cod aproape imposibil de spart. Acest tip de moneda poate fi transmisa in toata lumea fara prea mari dificultati, aceasta fiind o moneda globala, fara granite.
Dar cum functioneaza o piata a criptomonedelor?
Sa luam pentru inceput conceptul de piata. Dupa cum prea bine stim, o piata este acel loc unde se intalnesc cumparatorii si vanzatorii, unde exista cerere si oferta iar daca vanzatorul si cumparatorul se inteleg asupra unui pret, are loc o tranzactie. Pe acelasi principiu este bazata si piata criptomonedelor. Participantii la o astfel de piata sunt vanzatorii, cumparatorii si asa numitele exchange-uri (burse digitale).Un astfel de exchange ofera utilizatorilor sai o platforma de tranzactionare. Astfel, criptomonedele pot fi vandute sau cumparate prin intermediul unei platforme in schimbul unui comision de tranzactie.Tranzactionarea de pe piata criptomonedeloreste foarte similara cu tranzactionarea de pe piata valutara. Utilizatorii pot schimba o moneda in alta si inapoi.La inceput,se va schimba o moneda fiat/fiduciara (EUR/USD/RON) intr-o criptomoneda. Exista apoi posibilitatea de a schimba o criptomoneda in alta sau de a schimba o criptomoneda inapoi intr-o moneda fiat.
Cum se determina pretul unei criptomonede?
Pe langa cerere si oferta, procesul deosebit de complex de creare a unei monede, denumit „minare”poate contribui la determinarea pretului unei criptomonede. Minerii sau participantii la reteadateaza tranzactiile si le partajeaza intr-o baza de date publica, denumita blockchain. Astfel, pretul criptomonedei poate fi influentat si de nivelul de dificultate al blockchain-ului dar si de cantitatea de energie electricautilizata pentru minerit. Pana si pretul unei monede de tip Bitcoin, prima si cea mai cunoscuta criptomoneda pana la ora actuala, ar putea influenta pretul unei monede noi create. Acest lucru il poti urmari in timp real pe unul dintre cele mai importante site-ul cu noutati despre criptomonere – Criptomonitor.ro.
Exista astfel o sumedenie de factori de luat in considerare la stabilirea pretului unei criptomonede insa factorul cel mai important ramane unul valabil pe toate pietele si anume cererea si oferta. La o prima analiza a pietei criptomonedelor, vom observa ca aceasta este dominata de fluctuatii frecvente de pret. Daca pe alte piete fluctuatiile de 10 -15% sunt rarisime, pe piata criptomonedelor putem intalni fluctuatii de pret de 50% chiar si intr-o singura zi.
Dar ce cauzeaza aceste fluctuatii de pret?
Nu e deloc neobisnuit faptul ca preturile criptomonedelor sunt in continua schimbare, intrucat tranzactiile au loc pe plan global iar participantii la piata criptomonedelor influenteaza indirect pretul acestora in mod constant.Fluctuatiile de pret pot fi cauzate fie de dezechilibrul dintre cerere si oferta, fie de diverse evenimente geopolitice, fie de valoarea perceputa a unei monede si asa mai departe.
Motivul pentru care pretul unei criptomonede creste este faptul ca un numar mai mare de oameni vor sa cumpere aceasta criptomoneda decat vor sa vanda. Valoarea perceputa a unei monede de exemplu poate determina directia pietei din acea zi. Astfel, daca cumparatorii considera ca detin o moneda de valoare superioara, acestia o vor pastra pana la momentul in care pretul monedei va creste. Daca un grup de oameni se hotaraste insa brusc sa vanda, din varii motive, iar oferta va depasi cererea, pretul criptomonedei respective va scadea.
Vorbim astfel despre o piata volatila pe care unii ar putea-o considera totodata si vulnerabila. Sa nu uitam insa ca aceasta este o piata relativ noua si ca fiecare piata parcurge o perioada de volatilitate semnificativa, mai ales la inceput. Pe cand riscurile si volatilitatea pietei criptomonedelor i-ar putea determina pe unii sa nu tranzactioneze pe acesta piata, altii ar putea recunoaste o oportunitate imensa si tocmai acestea i-ar determina sa pasesca in aceasta lume a tranzactiilor virtuale.