Acasa Stiri Daca faci tuning, fa cu cap – evita chip tuning

Daca faci tuning, fa cu cap – evita chip tuning

de admin

Domeniul ce tine de tuning auto, de a tuna masina cum se spune popular, este unul destul de vast. Desi piata autohtona incepe sa se mai educe cu privire la aceste aspecte exista totusi necunostinta de cauza. Tuningul nu tine numai de partea estetica si de decor si trebuie sa se diferentieze clar de alte manevre mai putin ortodoxe.
Un concept de acest gen este si chip tuningul. Acesta se refera la modificarea softului masinii si atrage dupa sine si riscuri. Softul din fabrica este facut in asa fel incat masina sa ofere randament, sa aiba un consum echilibrat, fiabilitate si cu norme de poluare la o anumita limita. Sa modifici ceva inseamna automat sa cresti puterea de ce nu, insa cu anumite riscuri. Iata si explicatia.
Resoftarea cum spun unii implica sa se actioneze asupra debitului din injectoare, implicit debitul de aer mai mare, o presiune mai mare in cazul turbinei. Asupra pieselor masinii se va inregistra de asemenea o influenta. Ambreiajul, suspensiile sunt cateva dintre acestea.
Chip tuning inseamna un plus de putere, dar cum este afectat motorul si alte componente ale acestuia?
Spus pe scurt inseamna uzura. Acel plus de putere se transmite si la cureaua de distributie, ce cunoaste o suprasolicitare, deci uzura permanenta este rezultatul. Intr-un alt caz, daca ne gandim spre exemplu la ambreiaj, acel plus de putere inseamna o problema, intrucat arcurile ambreiajului nu sunt amortizate pentru socuri, nu sunt calibrate pentru o solicitare mai mare. Iar aceste explicatii sunt doar mentiuni in linii mari despre riscuri.

Cand faci tuning si ce tip
Spun unii ca mai ales pe soselele din Romania se pot observa tot mai multe rable, importate din Europa. Este destul de tentant ca detinatorii unor astfel de masini sa prefere tuningul de orice fel, din ideea de a exploata la maximum masina detinuta. Oricum modificari multiple sunt interzise si totusi multi sunt rebeli si prefera sa le faca.
Tuning faci in masura in care doresti sa iti personalizezi masina, sa ii dai o nota personala. Asadar cauti un magazin specializat de genul tuning-car.ro si alegi dupa bunul plac elemente de decor, praguri, bara de protectie, faruri sau capace, printre altele. Vei observa ca preturile sunt decente si parca te prinde un astfel de stil. Sunt totusi de efect, au un impact vizual si unele au si un rol practic, deci cu atat mai mult ti le vei dori.
Tuning auto se poate considera si folia de protectie. Dar din nou au nevoie de un dealer autorizat, de un service ce detine autorizatie RAR. Asadar si aici este usor problematic si chiar si cand nu intentionezi sa incalci legea poti sa fii pur si simplu in necunostinta de cauza.
Pentru modificari mai complexe nu te lasa dus in eroare de preturi mici si de tentatii oferite. Asta pentru ca risti destul de mult si oricum masina nu trece de fazele de testare la ITP spre exemplu. Un tuning auto de orice fel ar fi el se face responsabil si nu oricum, ci de catre oameni specializati.

Poastari asemanatoare