Ce sunt infiltrațiile cu ozon și de ce sunt utilizate în ortopedie? Cum sunt administrate și ce este bine de știut? Iată mai multe informații de interes pentru tine!
Metodele de tratare a afecțiunilor au evoluat foarte mult în ultima perioadă și din acest motiv tehnicile clasice au început să fie mai puțin alese de către pacienți. Tehnologiile moderne au început să creeze din ce în ce mai multe procese care să vindece zonele afectate rapid și fără prea multă durere. Un astfel de proces este și infiltrația cu ozon.
Ce este infiltrația cu ozon?
Infiltrațiile cu ozon mai poartă denumirea și de ozonoterapie și reprezintă un tratament care are în vedere eliminarea afecțiunilor prezente în medicina ortopedică, generală sau estetică. Tratamentul este natural, nedureros și neinvaziv și este recunoscut în întreaga lume pentru rezultatele uimitoare pe care le oferă. Introdus în mod corespunzător, ozonul are puterea de a elimina foarte multe bacterii din corp și de a oferi celulelor o cantitate mai mare de oxigen.
Cum poate fi administrat ozonul?
Infiltrațiile cu ozon se pot administra în mai multe moduri în funcție de indicațiile medicului specialist:
- Pe cale intravenoasă – o cantitate de sânge cuprinsă între 50-150 ml se amestecă cu aceeași cantitate de ozon și este apoi introdusă în corp printr-o perfuzie intravenoasă. Procesul durează aproximativ 60 min.
- Pe cale injectabilă – o cantitate de sânge de 10-15 ml se amestecă cu ozon și apoi se injectează intramuscular.
- Pe cale rectală – se introduce ozonul pe cale rectală și pătrunde în corp prin pereții intestinali.
Ce afecțiuni pot fi tratate?
Terapia cu ozon are multiple beneficii asupra corpului și poate contribui la înlăturarea mai multor afecțiuni din corp. Ozonul este folosit atât pentru tratarea bolilor cât și pentru tratarea afecțiunilor cauzate de diverse traumatisme.
Printre afecțiunile pe care ozonul le poate trata se regăsesc și:
- Entorsa;
- Întiderile musculare sau de ligamente;
- Artrita;
- Artroza;
- Gonartroza;
- Coxatroza;
- Spondiloza;
- Tendinita;
- Burșita;
- Hernia de disc;
- Ruptura de menisc sau de ligament;
- Contuziile;
- Scleroza multiplă;
- Sindromul de oboseală cronică;
- Hepatita;
- Diabetul;
- Bolile intenstinale;
- Bolile cardiovasculare;
- Bolile autoimune.
Toate aceste afecțiuni pot fi tratate cu ajutorul ozonului dacă sunt în stadiile incipiente ale bolii. Dacă sunt mai avansate acestea pot fi doar remediate.
Care sunt beneficiile tratamentului cu ozon?
Odată pătruns în corp, ozonul are puterea de a oxigena toate celulele și cele sănătoase și cele afectate. Lipsa oxigenului din corp este principala cauză de apariție a diverselor afecțiuni și a îmbătrânirii. Pe lângă oxigenarea corpului, tratamentul cu ozon mai are și alte beneficii importante de care corpul se poate bucura:
- Reglarea nivelului PH-ului;
- Îmbunătățirea circulației sângelui;
- Eliminarea toxinelor;
- Reducerea durerilor;
- Creșterea mobilității articulațiilor;
- Reducerea inflamațiilor;
- Regenerarea țesutului bolnav;
- Întărirea sistemului imunitar.
Este sigur tratamentul cu ozon?
Substanța numită ozon medical este o substanță foarte sigură care nu prezintă riscuri pentru corpul uman. Dacă este administrat corect în cantitățile indicate, acesta nu este toxic și are o mulțime de beneficii pentru pacient. Administrarea trebuie făcută în cadrul unei clinici de către un medic specialist pentru ca procesul de administrare să fie corect. Terapia cu ozon a oferit doar rezultate 100% sigure încă de la pătrunderea sa pe piața medicinală.
Se poate administra oricând tratamentul cu ozon?
În principiu, răspunsul la această întrebare este da. Ozonul poate fi administrat pentru foarte multe tipuri de afecțiuni fără să prezinte riscuri pentru sănătate.
Există totuși o serie de contraindicații în cazul cărora se recomandă evitarea infiltrațiilor cu ozon. În această categorie se încadrează persoanele însărcinate sau care suferă de:
- Hipertiroidie;
- Tulburări de coagulare;
- Deficit de G-6-PD;
- Trombocitopenie.
Pentru persoanele care se află într-una din categoriile evidențiate mai sus nu se pot administra tratamente cu ozon pentru a evita eventualele riscuri care pot apărea. Pentru toate celelalte persoane se pot folosi infiltrațiile cu ozon doar după ce au fost consultate de către un medic specialist. În cazul afecțiunilor de ordin ortopedic, medicul ortoped este în măsura în care poate recomanda sau nu terapia cu ozon.