Contactoarele sunt cele mai raspandite aparate din instalatiile de comanda si automatizare. Practic pentru conectarea si deconectarea fiecarui motor electric, la fel ca si pentru alte receptoare, cum sunt rezistente, condensatoare, instalatii de iluminat, cuptoare etc. se folosesc contactoare, deoarece ele permit actionarea de la distanta la primirea unui impuls care poate fi dat manual sau automat si au o frecventa mare la uzura electrica si mecanica.
Contactoarele cele mai uzuale sunt electromagnetice. Acestea sunt compuse din contacte principale si auxiliare, o bobina, o carcasa, un miez magnetic si un dispozitiv de inchidere a arcului electric. In prezent, exista o gama variata de contactoare disponibile pe piata, fiecare avand propriile caracteristici distinctive.
Importanta contactoarelor electrice
Contactoarele electrice au rolul de a conecta sau de a deconecta un circuit la darea unei comenzi si de a-l mentine in starea respectiva cat timp dureaza comanda. Asadar, contactele unui contactor pot fi normal inchise sau normal deschise. Cele deschise sunt contactele care se afla deschise cand aparatul se afla in stare de repaus. Contactele inchise sunt cele care se afla inchise atunci cand aparatul se afla in stare de repaus. Aceste contacte se deschid la alimentarea excitatiei.
Contactorul care are contactele principale „normal închise” este numit „ruptor”.
Un contactor electric reprezinta o parte importanta a dispozitivului de comanda a motorului. Acestia functioneaza prin mentinerea curentului in bobina. Daca tensiunea la bobina esueaza sau cade mai jos de nivelul definit, contactoarele se deschid si deconecteaza motorul de la sursa de alimentare. Bobina trebuie alimentata in mod constant pentru a mentine contactorul inchis. Alternativ, contactoarele pot fi echipate cu un zavor mecanic ce nu necesita o aprindere continua.
Clasificarea contactoarelor:
a) Dupa felul curentului care strabate circuitul principal se deosebesc:
-contactoare de curent continuu;
-contactoare de curent alternativ:
b) Dupa modul de deplasare al contactelor mobile, distingem:
-contactoare cu miscare de translatie pe verticala a echipajului mobil;
-contactoare cu miscare de translatie pe orizontala a echipajului mobil;
-contactoare cu miscare de rotatie;
-contactoare cu miscare combinata;
c) Dupa numarul de poli, pot fi:
-monopolare (in c.c);
-bipolare (in c.c);
-tripolare (in c.a);
d) Dupa mediul de stingere a arcului electric:
-contactoare in aer;
-contactoare in ulei (constructii vechi)
e) Dupa tipul de protectie, distingem:
-contactoare in executie deschisa;
-contactoare in executie inchisa;
Montarea contactoarelor electrice
Inainte de montarea unui contactor se verifica daca valorile lui nominale corespund valorilor nominale ale instalatiei. In acest scop se verifica daca tensiunea bobinei electromagnetului de actionare este egala cu tensiunea nominala a circuitelor de comanda ale instalatiei, daca valoarea curentului nominal al contactorului este mai mare sau egala cu valoarea curentului care trece prin circuitul principal, de asemenea se verifica faca tensiunea nominala a contactorului este egala cu a instalatiei.
Contactoarele se monteaza in pozitie verticala cu bornele R, S, T superioara. In imediata lor apropiere nu trebuie sa existe sursa de caldura, care ar provoca o incalzire a mediului mai ridicat decat in rest. Fixarea contactoarelor pe panouri este realizata cu suruburi si piulite.
Magazinul online Diversmarket dispune de o gama variata de contactoare, impreuna cu echipamentul si accesoriile auxiliare, care vor satisface toate cerintele dumneavoastra.